El jutjat reconeix les religioses com a propietàries de l’immoble i en cancel·la la immatriculació per part del Bisbat
El jutjat d’instrucció número 9 de Palma ha donat la raó a l’orde de les jerònimes i les reconeix com a propietàries del monestir de Santa Elisabet, al barri de la Calatrava. En una sentència a la qual ha tengut accés IB3 Notícies, el jutge concedeix la titularitat de l’immoble a les religioses i ordena que se’n cancel·li la immatriculació per part del Bisbat de Mallorca, és a dir, que la propietat els sigui retornada.
“És una sentència molt ben fonamentada, que es deté en l’analisi dels fets i els documents incontrestables jurídicament i que han aportat les monges jerònimes en la seva demanada. Una sentència que fulmina la immatriculació perpretada pel Bisbat de Mallorca el novembre de 2014 contra tot dret i raó i que imposa expressament les despeses processals al Bisbat. Ara és el moment que parlin les monges després d’aquesta sentència que avui celebren amb immensa alegria”, ha dit l’advocada de les monges, Pilar Rosselló.
“Donam gràcies al Senyor que la ferma defensa de les religioses jerònimes dels seus drets històrics i patrimonials del seu monestir des de 1485 i sense interferència alguna que pugui suposar l’existència d’altres drets que els que són exclusivament de les jerònimes, hagi donat els seus fruits, tot i les enormes dificultats que ens ha presentat l’oponent”, han informat aquesta horabaixa les monges en un comunicat.
El jutge veu clar que la congregació és la propietària de les finques objecte de discussió: dos habitatges, el monestir, l’església i el convent. La decisió arriba després que el 2017, les jerònimes perdessin un recurs en què reclamaven la nul·litat de les certificacions que va emetre el Bisbat per aconseguir la immatriculació del monestir, un dels tres més importants de Mallorca.
El monestir disposa de jardins, zona de biblioteca, infermeria, a més de l’església i diferents pous. Està ubicat al centre històric de Palma, al barri de la Calatrava, pròxim a la Seu. Una barriada de carrers empedrats on s’ubiquen altres palauets i cases amb patis singulars, a més del Palau de l’Almudaina o els Banys Àrabs, una de les zones amb els habitatges més cars de la ciutat.
La sentència no és ferma; el Bisbat la pot recórrer.
Notícia complementària:
El Vaticà al Bisbat de Mallorca, el 2020: “El monestir està subjecte a la Santa Seu, la Diòcesi no pot gestionar-ho al seu parer”