El monument va ser impulsat per iniciativa popular en els anys 30, però es va frustrar amb la dictadura franquista.
El 4 de gener de 1930, el setmanari local Sucrona, en un sentit panegíric, llançava la idea d’erigir al lloc més esplèndid del radi urbà de Cullera un monument dedicat al metge Juan Garcés Grau, el qual havia mort tres dies abans (l’1 de gener de 1930). El que proposava l’editorial de Sucrona era el que ben mereixia una de les persones més destacades i volgudes de Cullera (consultar annex).
Uns mesos després d’abril de 1931, les Joventuts del Partit Republicà Autonomista, de les que formava part el Sr. José Codina Cerveró, va prendre la iniciativa del setmanari Sucrona i va promoure una col·lecta popular per a dur a terme el projecte. La iniciativa va tenir una bona acollida, amb donacions individuals, inclús de veïns cullerencs residents en Toulouse i Lyon, així com d’entitats socials, com el Casino Republicà o la Societat Musical “Santa Cecília”.
Però el monument no va arribar mai a fer-se. En 1939, les autoritats franquistes van abolir la democràcia i els drets humans, i van eradicar tot símbol de llibertat i de pensament crític. A Cullera en concret, entre d’altres accions infames, es van canviar els noms del carrers dedicats per Ajuntaments democràtics a persones com Agustín Costa, Agustín Olivert, o Juan Garcés. I per descomptat, de la iniciativa i les donacions particulars per a fer el monument al metge Garcés, mai no es va saber res.
Cullera Laica entén que cal reparar l’enorme injustícia que al final es va perpetrar contra la memòria del metge Juan Garcés i la voluntat de les persones i entitats de Cullera que van voler erigir-li un monument.
Així doncs, el passat 2 de novembre de 2009, l’associació Cullera Laica va sol·licitar a l’Ajuntament de Cullera que erigisca un digne monument en memòria del metge Juan Garcés Grau, al lloc més esplèndid del radi de Cullera, o en el mateix carrer que porta el seu nom, “Y que nuestros hijos se descubran ante la efigie del que fué nuestro bienhechor, cuando conozcan su obra y procuren aprender sus humanas acciones de bondad y amor…”(Sucrona, 4 de gener de 1930).
A més, en testimoniança de les persones i societats que van voler fer realitat el citat monument, Cullera Laica s’ha compromés a col·laborar significativament en el projecte.